De praktijk
Wat doet een tandprotheticus?
Een tandprotheticus is gespecialiseerd in gebitsprotheses en houdt zich daardoor bezig met de verzorging van uitneembare gebitsprotheses in een tandeloze mond (een uitneembaar kunstgebit), de verzorging van volledige en gedeeltelijk vaste protheses en de verzorging van zogenaamde overkappingsprotheses: gebitsprotheses op implantaten of op gebitswortels.
Verder kan een protheticus ook advies geven over het onderhoud van een prothese of u, indien noodzakelijk, doorverwijzen naar een arts, tandarts of implantoloog.
Een tandprotheticus helpt ook bij de reparatie en rebasing van protheses. Een gebitsprothese kan net als een gewoon gebit namelijk ook beschadigd raken door een klein ongelukje en zal daarom hersteld moeten worden. Een tandprotheticus kan dat voor u doen. Daarnaast kan een tandprotheticus helpen bij de rebasing van een prothese. Omdat een prothese in de loop van de jaren slinkt is het verstandig om eens per twee jaar bij de tandprotheticus langs te gaan voor een controlebezoek. Wanneer uw prothese niet meer blijkt te passen kan een protheticus uw prothese rebasen. Dat betekent dat de tandprotheticus een extra laag kunststof aanlegt waardoor de prothese weer goed in uw mond past.
Waarom naar de tandprotheticus?
Een gebitsprothese is noodzakelijk wanneer het eigen gebit niet meer functioneert. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer een kies of tand dusdanig bedorven is dat deze niet meer te herstellen is, maar ook wanneer een tand schreef gegroeid is en verwijderd moet worden. Niet alleen tandbederf kan leiden tot een doorverwijzing naar de tandprotheticus. Ook een ongelukkige val met de fiets of een ongelukje op het hockeyveld kunnen leiden tot een permanente tandbeschadiging waardoor de behandeling door een tandprotheticus noodzakelijk is.
Behandelingen door de tandprotheticus
In de meeste gevallen hoeft gelukkig niet het hele gebit vervangen te worden. Dat betekent dat de tandprotheticus een paar tanden moet vervangen, maar de meeste gezonde tanden gewoon behouden kunnen blijven. Het natuurlijke gebit wordt dan aangevuld met een gedeeltelijke gebitsprothese. Dat heeft als grote voordeel dat de kaak verder in tact blijft.
Bij een tandprothese wordt gebruik gemaakt van een frame of een plaatje. Bij een frame wordt een metalen constructie gebouwd, waar de vervangende kunsttanden in worden verwerkt. Dit frame wordt met zogenaamde ankers vastgezet aan de omringende tanden en kiezen. Een plaatje is een tandvleeskleurige kunststofconstructie waar de tanden op worden vastgedraaid. Een plaatje zit niet in de kaak verankerd, maar rust op de kaak. Deze zit daarom niet echt lekker en wordt meestal gebruikt als tussenoplossing. Een tandprotheticus kan u meer vertellen over beide vormen van een tandprothese en u advies geven over deze behandelingen.
Moet ik naar de tandprotheticus?
Een behandeling door de tandprotheticus is géén kleinigheid. Tandprotheticus is een paramedisch beroep en de titel tandprotheticus is beschermd. Een tandprotheticus heeft na een opleiding tot tandtechnicus een gespecialiseerde opleiding tot tandprotheticus gevolgd. Een tandprotheticus handelt zelfstandig.